Вікові деформації хребта – профілактика захворювань опорно-рухового апарату

Вже після перших двадцяти років життя людини його хребет зазнає дегенеративних змін. Дані трансформації призводять до того, що зменшується гнучкість хребетного стовпа, хребці коротшають, міжхребцеві диски стоншуються, а також зменшується величина і сила м’язів. Через це людина вікової категорії 65+ стає набагато нижчою зростанням, ніж вона була в молодості. Крім природних змін розвиваються і патології, які спричиняють больові відчуття, а також підвищується небезпека переломів. Тому вікові деформації хребта — актуальна тема сучасності, а отже, чому важлива профілактика захворювань опорно-рухового апарату, повинен знати кожен.

Природність процесу старіння важко поставити під сумнів. Ми звикли до того, що існує певний життєвий етап, коли з’являються сиві волоски, погіршується пам’ять, а обличчя прикрашають зморшки.

Всі ці прояви не є чимось небезпечним і тією чи іншою мірою стосуються кожного з нас. Також і всередині організму приходить дегенерація кісткової та хрящової тканини. Появі цих процесів сприяє дисфункції серцево-судинної системи, неправильне харчування, атеросклероз та багато іншого.

Коли виникають перші зміни у хребті та якими вони бувають?

Важко назвати конкретний вік, оскільки кожен організм індивідуальний. Початком перетворень в опорно-руховий системі знаменуються ушкодженнями спочатку хрящової, а потім кісткової тканини у людей вікової категорії сорок/п’ятдесят років. У представниць прекрасної статі вони прогресують швидше – це пов’язано з гормональною перебудовою під час клімаксу. Підкреслимо, що саме з цієї ж причини жінки більше схильні до остеопорозу і, як наслідок, перелому шийки стегна .

Симптомами дегенерації кісткової тканини не є больові синдроми, набряклості та припухлості. При такій симптоматиці йдеться вже про захворювання, адже за вікових змін виникає:

  • зниження стійкості до фізичних навантажень;
  • невелика обмеженість у пересуванні;
  • викривлення хребетного стовпа;
  • зменшення зростання;
  • хрускіт у суглобах;
  • остеофіти.

Як уникнути видозмін в опорно-руховому апараті?

Попередити фізіологічні мутації допоможе низка наступних рекомендацій:

  • Підтримка здорового способу життя: правильне харчування, помірні фізичні навантаження, відмова від алкоголю та тютюну.
  • Боротьба із зайвою вагою.
  • Дотримання графіка праці та відпочинку.

Безперечно, ці загальні поради хороші на додаток до своєчасної діагностики захворювань. Старим рекомендується регулярно проходити обстеження, щоб не допустити розвитку тяжкої недуги та вчасно приступити до її лікування.

Як уже було сказано вище, деформації починаються у міжхребцевих дисках, коли порушується харчування хрящової тканини або відбуваються травми, які отримує диск протягом людського життя. Спершу відбувається спазм і здавлюються судини, далі знижується накопичення рідини в дисках, накопичуються відкладення фосфору, фтору, магнію, кальцію. Усе це свідчить розвитку патології хребетного стовпа.

Найпоширеніша недуга – остеохондроз хребта

Можна сказати, що захворювання хрящових поверхонь — еволюційна плата людини за прямоходіння , адже при вертикальному положенні навантаження на хребет набагато вище, ніж за горизонтального. При остеохондрозі відбувається деструкція тканини міжхребцевих дисків, оскільки вони виконують роль амортизаторів, то згодом утворюється грижа, яка здавлює коріння спинного мозку і кровоносні судини. При цьому хворий відчуває сильний біль.

Цю недугу слід назвати однією з найпоширеніших, оскільки за деякими даними на неї страждає половина світового населення вікової категорії 25-55 років. До факторів розвитку хвороби відносять:

  • Фізична робота в позі «садівника», зі зігнутою спиною або передбачає різкі рухи або повороти.
  • Підняття важких вантажів, а також їхнє транспортування в неправильному положенні.
  • Несприятливі метеоумови.
  • Сильні фізичні навантаження під час спортом.

Види остеохондрозу:

  • Поперековий — найпоширеніший вид, який зустрічається у понад 50 відсотків пацієнтів. Симптоматика включає: оніміння кінцівок, біль під час руху.
  • Шийний. Виникає за відсутності тренувань даного відділу та супроводжується головним та серцевим болем, запамороченнями, іноді втратою свідомості.
  • Грудний. Хвороба «сидячих професій», яка запобігає правильній поставі
  • Крижовий. Біль іррадіює у стегна.
  • Поширений. Тобто той, який не захоплює локально лише одну зону.

Діагностика та лікування

З болем у спині та онімінням кінцівок громадяни звертаються до невролога, який завдяки анамнезу, рентгенівським знімкам, МРТ, КТ та іншим аналізам вже виносить остаточний вердикт.

Терапія в обов’язковому порядку включає медикаментозне та немедикаментозне лікування:

Оскільки найчастіше недуга проявляється напередодні похилого віку, слід поставити питання, де людина отримає якісний геріатричний догляд. У пансіонаті «Сонячний Парк» старий громадянин буде оточений цілодобовою турботою та увагою профільних фахівців.

У штаті « Sunny Park » – виключно досвідчені експерти, які не тільки стабілізують фізичний та психоемоційний стан підопічного, але й допоможуть з особистою гігієною, їжею, а також організують дозвілля, стануть приємними співрозмовниками та попутниками на прогулянках.

Проживаючи в геріатричному санаторії, Ваш дорогий старий стовідсотково захищений від виникнення нових недуг і проводить свій час так, як забажає.