Догляд за хворим після інсульту Sunny Park

Інсульт викликає серйозне пошкодження мозку, тому догляд за хворим після інсульту має бути спрямований на відновлення всіх функцій організму. Для того щоб людина після крововиливу в мозок змогла відновитися, треба регулярно виконувати вправи і правильно підходити до процесу реабілітації.

Реабілітація в домашніх умовах

Проходити курс реабілітації після інсульту можна як у стаціонарі, так і в домашніх умовах. Але в другому випадку родичам хворого доведеться запастися часом і терпінням. Тому що треба готувати багато різноманітної їжі, адже раціон людини після інсульту має бути насичений макро та мікроелементами, крім того треба доглядати та займатися з хворим, щоб відновити працездатність його мозку.

Харчування

Дієта людини, що відновлюється після інсульту, повинна бути максимально різноманітною. У їжі повинні бути добові норми всіх важливих вітамінів і мінералів. Тому що саме харчування закладає успішність решти лікування. Якщо людині не вистачатиме якихось елементів, то всі зусилля з лікування будуть практично марними. Але при цьому є й обмеження у харчуванні. Заборонено:

  • Копчені продукти;
  • Борошно;
  • Гострі та пряні страви;
  • Спиртне;
  • Велика кількість тваринних жирів;

Всі важкі продукти, які важко засвоюються організмом, краще обмежити або взагалі прибрати з раціону. Він повинен бути наповнений великою кількістю свіжих ягід і фруктів, молочними кашами та нежирною рибою.

М’ясо теж можна вживати, але воно важко перетравлюється, тому його можна їсти не частіше за три рази на тиждень.

Крім того, щодня хвора людина повинна випивати близько 2 літрів очищеної питної води, до неї можна додавати комплекс розчинних вітамінів, які можуть компенсувати дефіцит у харчуванні. Якщо пацієнт не здатний самостійно харчуватися, то за рішенням лікарів може приймати їжу через зонд.

Фізичні вправи

Усі вправи, які треба виконувати під час реабілітації, мають бути призначені лікарем реабілітологом відповідно до специфіки хвороби. Тому що крововилив у мозок дає різний ефект на організм людини. І якщо у разі збереження рухових функцій кінцівок виконувати найпростіші вправи можна вже за тиждень після інсульту, то при паралізації перші кілька тижнів дозволені лише пасивні навантаження.

Але єдине, що однаково для всіх хворих, це те , що навіть найпростіші вправи треба здійснювати щодня, відповідно до призначення лікарів. Тому рідним, які допомагають у реабілітації, треба буде відслідковувати активність хворого і змушувати його займатися.

Крім фізичних вправ треба буде поступово додавати масаж та фізіотерапію. При цьому їх робити повинні виключно фахівці, які допоможуть, а не зашкодять організму, що послабшав. У цьому випадку родичі можуть лише підібрати хорошого масажиста, який допомагатиме у відновленні.

Відновлення мозкової активності

Втрата мови – це один із найчастіших наслідків інсульту. Самостійно відновлюється мова лише у 30% випадків. Найчастіше на відновлення потрібно близько трьох років активних занять. Займатися з хворим можуть і родичі, але у складних випадках допоможе лише логопед.Уход за больным после инсульта

  • Регулярно розмовляйте із хворим, ставте пісні з текстом. Звуки людської мови запустять процеси відновлення мови. Метод застосовують коли вчать говорити маленьких: що частіше вони слухають слова, то швидше починають розмовляти.
  • Якщо хворий може співати, то треба сприяти цьому: навіть при проблемах із мовою можливість співу зберігається і поступово від співу людина переходить до норми мови.
  • Потрібно виконувати вправи на зміцнення м’язів язика та міміки;
  • Щоб швидше відновитися, опрацьовуйте вимову кожної літери, складів і слів, ускладнюючи завдання.

На повноцінне відновлення мовної функції можливо знадобиться кілька років, весь цей період родичі повинні щодня займатися хворим, навіть якщо перших етапах прогресу немає.

Відновити пам’ять людини на перших етапах можна лише за допомогою медикаментів, надалі до них можна додавати вправи на запам’ятовування та концентрацію уваги.

Запобігання повторному інсульту

Крім відновлення від крововиливу мозку, треба робити спеціальні дії щодо запобігання виникненню повторних нападів. Для цього треба постійно контролювати артеріальний тиск та приймати медикаменти для його підтримання в нормі.

Тому що саме підвищений тиск стає основною причиною появи повторних крововиливів. Також природно треба навіть після закінчення реабілітації постійно підтримувати дієту та повністю виключити алкоголь, кофеїн, сіль та жирне.

Медикаментозне лікування може призначити тільки лікар терапевт, самостійно приймати рішення про прийом ліків не можна, тому що вони можуть дати зворотний ефект. Також лікар повинен регулярно відвідувати та перевіряти стан хворого, тільки так можна зрозуміти чи є ефект від лікування чи варто його поміняти.

Особливості відновлення лежачих хворих

Ця категорія людей вимагає особливий догляд після інсульту. Тому що вони зовсім не здатні самостійно пересуватися та забезпечувати себе. Найчастіше їх можна поставити на ноги, але для цього знадобиться великий термін реабілітації.

Такі хворі найчастіше не хочуть їсти, у них немає апетиту. Але примушувати їх до харчування не можна, єдине , що можуть зробити родичі, це використовувати психологічні маніпуляції.

Годувати хворих треба 6-7 разів на добу, і після кожного їди ретельно промивати їм рот водою. Тому що залишки їжі можуть застрягти в стравоході та викликати ядуху. Крім цього, лежачих хворих треба кілька разів на день пересувати і змінювати їхнє положення, щоб на тілі не утворювалися пролежні. Також у боротьбі з пролежнями можуть допомогти спеціальні креми, якими треба натирати шкіру хворого.

Щодня під хворим треба міняти постільну білизну, тому що вона вбирає піт і до кінця дня залишається вологою і брудною. Якщо цього робити, то ризик виникнення пролежнів також зростає.

Після зміни постільної білизни лежачої треба вимити. Для цього використовують водний мильний розчин та губку, якою обтирають все тіло. І раз на тиждень хворому треба обережно мити волосся, після чого його треба висушити з феном. Тому що імунітет людини ослаблений після інсульту, і навіть невелике переохолодження може призвести до пневмонії.

Можливі складнощі

Може скластися враження, що догляд за хворими після інсульту вдома реально здійснити вдома, але насправді таке можливо не завжди. Тому що в більшості випадків наслідки після крововиливу в мозок настільки серйозні, що за людиною буде потрібний постійний контроль.

Не всі родичі можуть дозволити собі витратити стільки часу та зусиль на догляд, особливо якщо після інсульту людина не може самостійно пересуватися.

У цьому випадку краще звернутися до спеціалізованого медичного закладу. Наш приватний будинок для людей похилого віку Sunny​ Park ” надає такі послуги. У нас Ви можете залишити свого похилого віку родича, який переніс інсульт на період реабілітації. Ми забезпечимо догляд після інсульту, щоденний контроль лікарів за станом людини похилого віку і зробимо все, щоб Ваш родич максимально швидко відновився.

Наші переваги перед домашнім лікуванням:

  1. Ми підготували спеціальну дієту для хворих на інсульт. У харчуванні зібрані всі необхідні вітаміни та мінерали, необхідні для швидкого відновлення.
  2. За виконанням фізичних вправ стежать кваліфіковані інструктори, вони допоможуть хворому підібрати комплекс, який у найкоротші терміни поверне рухливість кінцівок. Також у нас встановлені спеціальні тренажери, які можна використовувати під час реабілітації.
  3. Щодня стан хворого перевірятиме лікар. Він відстежуватиме динаміку лікування і змінюватиме його так, щоб досягти максимальної ефективності.
  4. Поруч із Вашим родичем завжди будуть люди, які прийдуть на допомогу та просто зможуть скласти компанію для розмови. Літні люди не почуватимуться самотньо.

І при цьому Ви спокійно займатиметеся своїми справами і не хвилюватиметеся за стан родича. Вам не доведеться невідривно сидіти поряд з ним і доглядати, а у зручний час Ви можете відвідати його та поспілкуватися. Це найкращий варіант як доглядати хворих після крововиливу в мозок, краще скористатися послугами професіоналів і отримати реальний зсув у лікуванні, ніж намагатися впоратися самостійно.