Неправильне харчування та астенія у літніх: як взаємопов’язані ці два, здавалося б, непорівнянні явища?
Спосіб життя, який ведуть люди з особливими потребами — українці, які досягли поважного віку, є надзвичайно важливим. Далеко не останню чергу у списку значних чинників займає робота травної системи, її реакцію їжу, і навіть задоволення з допомогою їжі тих вимог, які індивідуально пред’являє своєму власнику будь-який організм. Вочевидь, те, що люди похилого віку вживають у їжу, є дуже значним елементом повсякденності. Неправильне харчування, як правило, провокує таке явище, як астенія у людей похилого віку . Чому так відбувається? Відповідь дуже проста. Харчові продукти повинні насичувати кров та органи потрібними мікроелементами, мінералами та іншими нутрієнтами, які зрештою забезпечують той рівень життєдіяльності, який так чи інакше щодня фіксує кожен із нас. Що ж говорити про людей похилого віку, для яких продукти харчування найчастіше є єдиним джерелом енергетичного підживлення організму? Про це потурбуються фахівці, які представляють сервіс такого патронажного закладу, як приватний будинок для людей похилого віку . Park ».
Так, у піцерії, у ресторані, у кафе та бістро кухарі нерідко дуже смачно готують. Однак далеко не всім громадянам України, тим більше — літнім людям, у яких особисті кошти досить обмежені, доступні сніданки, обіди та вечері у громадському харчуванні, яке надає меню, що складається з трьох страв, гарніру та компоту. Більшість є вдома, де готувати їжу доводиться самостійно. Далеко не всі пенсіонери живуть у сім’ях, де спостерігається наступність поколінь, що гарантує сімейні застілля, коли дочки, сини та онуки подадуть на стіл. Часто нема кому взяти на себе цю почесну місію — необхідно приділяти роботі, підприємницькій діяльності та навчанню максимум часу. Інакше зараз просто неможливо — інакше, все пройде безрезультатно і це завдасть жахливих втрат добробуту всієї родини. Що вже говорити про тих, хто бачиться дуже рідко з рідними через складні життєві обставини. Про яке збалансоване харчування може йтися, якщо жінку чи чоловіка похилого віку долає деменція, фрустрація чи наслідки перелому шийки стегна, здатні призвести людину до стану глибокої депресії?
Підтримка, яку надасть приватний геріатричний пансіонат «Сонячний Парк»
Так, зрозуміло, таким людям потрібна спеціалізована допомога. Але няня, що приходить, або погодинна доглядальниця дуже за рідкісним винятком здатна взяти на себе відповідальність за самопочуття підопічного, якого долають цукровий діабет третьої стадії, онкологічного захворювання або загострення хвороб серцево-судинної системи. Астенія не є стандартним віковим розладом і не має явно вираженого психосоматичного патогенезу. На тлі банального недоїдання відхід близького родича «в інший світ» або посттравматичний невроз після складного оперативного лікування піддають українських людей похилого віку настільки тяжкому випробуванню, що стають тим самим тригером, що викликає астенічний синдром.
Час, роки життя перебудовують функціональні та органічні процеси будь-якої людини вікової категорії 65+
Травна система реагує на зміни насамперед. Активна життєдіяльність стає під загрозу через елементарну перепустку в стабільному до цього режимі харчування. Достатньо не пообідати вчасно, щоб відчути, як на гірше змінюється картина світу. Для тих, хто бореться з хронічною недугою або переживає гостру кризу в роботі ендокринної системи, необхідне збалансоване годування, склад якого сформований на основі актуальних аналізів та насичений усіма необхідними ослабленим хворобою організму елементами.
Астенічні розлади, у свою чергу, йдуть «пліч-о-пліч» із психічними проблемами. Як стверджують статистики ВООЗ (Всесвітня Організація Охорони Здоров’я), близько 50 мільйонів наших планетарних співгромадян переживають недоумство. Британські експерти вважають, що м’ясні напівфабрикати, копченості, шинка та сардельки призводять до того, що розвивається хвороба Альцгеймера, астенія та судинна деменція. Такі дані оприлюднили після опитування 500 тисяч жителів Великобританії віком від 50 до 70 років.
І навпаки – щоденний прийом в їжу 50 г вареної яловичини знизить ризик дементного регресу, і змусить старечий маразм обійти Вас стороною. Так, нейродегенеративні процеси в травленні починаються після того, як термічно та хімічно оброблене м’ясо свійської птиці, рогатої худоби та кролятина потрапляють на Ваш стіл із цехів, де воно проходить свою далеко не нешкідливу підготовку до їди.
Інфаркт, інсульт та астенію викликають снекі , фастфуд , куріння та алкоголь.
Так-так, зловживання цими популярними товарами народного споживання приводить цей народ у вельми жалюгідний стан. Гастрономічна і продуктова грамотність не завжди були в пріоритеті, тому багато хто з людей похилого віку вже в наші дні «пожинають» плоди деякої розслабленості в цьому питанні. Хімічні складові, солі, тваринні жири в підвищеному відсотковому співвідношенні вкрай негативно впливають на те, в якому стані перебуває судинна система кожної людини — що вже говорити про наших батьків і матерів, бабусь і дідусів, братів і сестер, дядьків і тіток, серцево-судинну. система яких пройшла, як то кажуть, «випробування часом». Для тих, хто уникає повторних криз, кому вже здається, що його наздогнав ішемічний інсульт або інфаркт міокарда, вкрай не рекомендовані для щоденного споживання такі продукти:
- Копчене м’ясо у будь-якому вигляді;
- Майонези та кетчупи, виготовлені з хімічного концентрату;
- Чіпси – і картопляні, і рисові, і кукурудзяні;
- Торти, тістечка та інше борошняне у надмірних кількостях;
- Трансізомери жирних кислот ( трансжири , що містяться в промислових продуктах харчування);
- Картопля фрі, чизбургери та гамбургери, виготовлені з напівфабрикатів.
Яку альтернативу пропонує геронтологічний санаторій . Park »?
Ми гарантуємо кожному постояльцеві збалансоване харчування, яке відповідає його діагнозу та вимогам провідного спеціаліста. Наші співробітники здійснюють постійний моніторинг реакцій організму на ту їжу, яку наш гість вживає на сніданок, обід та вечерю. Раціон збагачений усіма необхідними елементами та мінералами. Страви готуються професійними кухарями виключно із свіжих продуктів та на очищеній воді з урахуванням гастрономічних побажань (по можливості) та уподобань наших підопічних. Харчування подається 4 десь у день. При такому діагнозі, як цукровий діабет, є індивідуальне годування до 8 разів на добу.