Постковидний синдром у людей вікової категорії 65+

Вже більше року проблема під назвою COVID-19 не залишає населення планети Земля. На жаль, вірус все ще вирує на кожному материку, і його наслідки не лише вносять корективи до демографії країн, а й загалом у світоустрій. Актуальним питанням сьогодні є постковидний синдром – це не просто залишкові симптоми, а непередбачувані ускладнення коронавірусу, що мутував .

Post -COVID: які симптоми

Наслідки коронавірусної інфекції — різноманітні, при цьому 20% інфікованих і тих, хто вже вилікувався, стикаються з довгостроковою симптоматикою, яка тероризує їх протягом трьох місяців (12 тижнів). До неї належать:

  • Слабкість.
  • Тяжкість при диханні, неповний вдих, задишка.
  • Больовий синдром: головний, м’язовий, суглобовий біль.
  • Втрата смаку, запахів.
  • Випадання зубів.
  • Проблеми з волоссям – випадання локонів.
  • Новоутворення у ротовій порожнині – кіста.
  • Роздратування шкірного покриву – висип, кропив’янка.
  • Розлади шлунково-кишкового тракту, діарея.
  • Стрибки артеріального тиску, пульсу та температури.
  • Запаморочення, часткова втрата пам’яті.
  • Безсоння, панічні атаки, тривожність, апатія.

Гіпотези виникнення

Оскільки етіологія вірусу досі з’ясовується, яке мутації лише ускладнюють роботу вчених, існує кілька версій причин розвитку Post -COVID syndrome :

  • Вірус SARS-CoV-2 ушкоджує клітини органів інфікованого безпосередньо. Це стосується життєво важливих частин: серце, кровоносні судини, мозок, нирки, шлунок та кишечник.
  • Інфекція породжує запальний процес внутрішніх оболонок судин, що може спричинити погану згортання крові та утворення тромбів. Це небезпечно для дисфункції серця, мозку та ендокринної системи (щитовидна залоза, надниркові залози).
  • Недуга вражає клітини мозку і нервів, що стає причиною різноманітності симптоматики — від неврології до дихальної системи.
  • Імунітет реагує на Covid-19 надмірно провокація аутоімунної реакції.

Чи викликає коронавірус передчасне старіння?

инфекция, ЖКТ, диарея, коронавирус у пожилых, Санни Парк, гериатрический пансионат, дом престарелыхДоктор медичних наук Юрій Конєв назвав коронавірус «хворобою імунітету та вірусним агентом». Вчений запевняє, що не лише щодо нового Covid-19, а й інші поразки ззовні прискорюють старіння. Тут важливо згадати Лонг ковід – запальні процеси прискорюють нейродегенеративні відхилення, наприклад хвороба Альцгеймера. Крім того, ковід здатний вбудовуватися в підкірку, що накладає відбиток на людський геном, що також прискорює старіння.

За словами доктора медичних наук, жодна хвороба не минає безслідно. Коронавірус ж з Long COVID тільки звернув загальну увагу на цю проблему, але не є єдиною причиною прискорення природних етапів.

Чим небезпечний Long COVID людям вікової категорії 65+

Прояви у літніх людей постковидного синдрому – лихоманка, задишка і кашель провокують таке явище як делірій – розлад психіки , при якому порушується увага, сприйняття, емоції та мислення загалом. Професор Маргарита Корольова дала позначення коронавірусу як полісистемну недугу, яка вражає найтонші судини. При запаленні руйнуються стінки артеріол та починається фіброз міжклітинного простору. Якщо говорити простою мовою, це і є старіння тканини — втрата їхньої еластичності. Обмінні процеси у міжклітинній тканині приходять у дисбаланс і згодом порушується робота органів.

Сучасна діагностика не стоїть на місці і вчені впевнені, що вивчення симптоматики дозволить зробити крок далі у ліквідації наслідків коронавірусної інфекції.

На думку фахівців, пенсіонери першими повинні вжити заходів щодо недопущення придбання захворювання. У цьому їм допомагає ізоляція та здоровий спосіб життя з регулярними фізичними вправами, тому що ще один прояв інфекції – утруднення при пересуванні. Падіння обумовлені ненормальною роботою когнітивних відділів, які відповідають за координацію рухів та підтримання балансу. Це відхилення також має низку наслідків – посттравматичний стресовий синдром, безсоння, погіршення пам’яті та уваги. Тут не зайвим буде згадати, що детренованість призводить до ожиріння, стресові фактори провокують розвиток ССЗ, а загалом викликають «синдром передчасного старіння».

Профілактика коронавірусної інфекції

Під час пандемії як ніколи актуально звернутись до здорового способу життя. Звичайно, заняття на свіжому повітрі або в спортивному залі — приємніші та результативніші, але й домашніх умовах можна виконати підтримуючий та зміцнюючий комплекс. Епідемія COVID-19 стала ще й пандемією детренованості , але в руках кожної людини виправити цей негативний факт.

лихорадка, одышка, расстройство психики, ковид, covid-19, коронавирус у пожилыхРазом з тим подумайте про правильне харчування та регулярне обстеження. Наприклад, дефіцит вітаміну D доведено збільшує тяжкість перебігу Long COVID. Для його кращого засвоєння рекомендується вживання разом із жирами рослинного походження.

Не варто думати про те, що реабілітація – це не важливі маніпуляції, при яких пацієнту потрібен лише спокій та відпочинок. Відновлювальні заходи спрямовані на ліквідацію не тільки фізичної , а й психологічних відхилень після пережитої недуги. Сюди входить профілактика тромбозів, регрес порушень функцій життєво важливих органів, усунення депресивних розладів, фрустрації, стресу, безсоння, занепокоєння, тривожності та апатії.

Геронтологічний санаторій для людей похилого віку . Park » – ідеальне місце для проведення старості, а в умовах пандемії – ще й безпечний заклад із цілодобовою турботою. Наш висококваліфікований персонал оточить гостей турботою і зробить все можливе, щоб розфарбувати годинник їхнього життя яскравими фарбами. Філії будинку для літніх людей є у всіх великих містах України: Київ , Одеса , Черкаси , Кривий Ріг . «Сонячний Парк» – зустріньте гідну старість у стінах нашого пансіонату.