Реабілітація після переломів у літніх людей

Літні люди набагато більше за інших схильні до травм і переломів, найчастіше їх отримують внаслідок падіння. Однак процес одужання у похилому віці проходить інакше, ніж у молодості: необхідний ретельний догляд за хворим, постійне спостереження, реабілітаційна програма розраховується на тривалий період, часто супроводжуючись різними ускладненнями.

Причини перелому у літніх людей

Громадяни похилого віку становлять приблизно 25% серед пацієнтів із переломами. Це пов’язано з віковими змінами в кісткових та м’язових тканинах: слабкість у м’язах, тремтіння кінцівок, вимивання кальцію, остеопороз, слабкий зір, короткочасні непритомності та запаморочення призводять до підвищення ризику отримання серйозних травм. Так, при остеопорозі кістки стають менш щільними, спостерігається зношування хрящової тканини, і в тих випадках, коли молода людина отримає розтягнення або вивих, у пенсіонера буде перелом. До найбільш уразливих місць відносять плечовий суглоб, тазостегновий, великогомілкові кістки та кісточки.

Загальна схема реабілітації після перелому

Реабілітація після травми – тривалий процес, який має включати цілий комплекс заходів:

  • Щоденні вправи (зміна положення з лежачого в сидяче, повороти з боку на бік), що забезпечують приплив крові до хворої ділянки;
    спеціальне обладнання спального місця для виключення утворення пролежнів; регулярна гігієна; дієта, що містить продукти, багата кальцієм; лікувальний масаж (після зняття гіпсу).

Дотримуючись цих заходів, є шанс мінімізувати термін реабілітаційного періоду та знизити ризик появи ускладнень.

Проблеми з якими стикаються люди похилого віку під час реабілітації після перелому

Перелом у похилому віці загрожує тривалим періодом відновлення, загостренням хронічних захворювань, а також різними ускладненнями. Це стосується будь-якої травми, але особливо важко переносяться переломи тазостегнової гомілкових кісток. Вони часто призводять до порушення кровообігу, що загрожує стрибками тиску, виникненням тромбів, інсультом або інфарктом. На місці ушкодження можуть з’явитися синці, гематом, а через малорухливий спосіб життя — пролежні.

Перелом стегнової кістки у людей похилого віку

Найбільш уразливе для отримання травм місце – це шийка стегна . Саме на неї припадає основне навантаження під час ходьби та сидіння. Становище такого пацієнта ускладнюється тривалим та складним реабілітаційним періодом, тому що йому протипоказаний довгий постільний режим. Останній лише посилить ситуацію через високий ризик набуття серйозних ускладнень: порушення кровопостачання, інфаркту, інсульту, застійної пневмонії та ін.

Догляд за літніми під час реабілітації

Відновлювальний період після перелому – тривалий та дуже важливий етап у лікуванні. До нього необхідно підійти комплексно і виконувати всі рекомендовані лікарем процедури. Фізіотерапія та лікувальна фізкультура покликані зміцнити слабкі зв’язки та суглоби, підвищити м’язовий тонус, відновити здатність до самостійного пересування та покращити відтік крові. Залежно від стану хворого, йому необхідно регулярно здійснювати перевороти з боку на бік, змінювати положення з сидячого, що лежать, і т. д. Ці процедури, а також регулярна гігієна є профілактикою пролежневих утворень.

Харчування при переломах у людей похилого віку

Під час будь-якого захворювання важливо не лише забезпечити лікування, а й правильно харчуватися – так організм зможе відновитись максимально швидко. До раціону харчування при переломах необхідно включити продукти з високим вмістом кальцію: горіхи, м’ясо, курку, жирну рибу, крупи та молочну продукцію. Додатково лікар призначає прийом вітамінів та кальцію.

Як створити умови для реабілітації?

Далеко не в кожному випадку родичі можуть взяти на себе цілодобовий догляд за людиною похилого віку. Якщо сталося подібне нещастя, йому знадобиться постійне спостереження та виконання всіх рекомендацій лікаря. Реабілітаційний період при переломах займає від кількох тижнів за кілька місяців, часом дуже складно поєднати його з роботою чи вихованням дітей. У подібній ситуації на допомогу прийдуть професіонали з пансіонату «Сонячний парк» . Кваліфікований персонал, штат лікарів, спеціально обладнані за європейськими стандартами кімнати та збалансоване харчування під керівництвом досвідченого дієтолога допоможуть відновитись вашим близьким максимально швидко та комфортно.