Тривожність, депресія та паніка — важка хвороба, погана звичка чи адаптація до трагічної реальності?

Задаючи собі питання, яке звучить у заголовку цієї статті, Ви здатні самостійно проаналізувати власне самопочуття або те , як себе зараз відчувають Ваші літні батьки чи родичі, батько чи мати, бабуся чи дідусь, сестра чи брат, дядько чи тітка, та постаратися дати на нього об’єктивну відповідь. Необхідно усвідомити, що в умовах катастрофічної ситуації, яка склалася в нашій державі та на її кордонах протягом останніх трьох тижнів, від нас самих багато в чому залежить те, чим стане тривожність, депресія та паніка, які зараз апокаліптичної історії переживає у тій чи іншій. ступеня більшість наших співгромадян. Це буде важка хвороба, «погана звичка» або адаптація до трагічної реальності, яку неможливо відмотати назад як кіноплівку хроніки незворотно минулих десятиліть — здебільшого вирішувати нам самим.

Незалежно від того, яку оцінку події Ви дасте і як назвете те, що являє собою масовий стрес цих бентежних, повних драматичних подій днів, щоб попередити неминуче загрожують ослабленій психіці старих психічні розлади і неврологічні відхилення, потрібно вжити особливих заходів, які близьких.

Первинна психологічна допомога, яку ми здатні надати рідним та собі

Катастрофічні події формують нову картину навколишнього світу, до якої будь-яка психіка, а тим більше та, що порядком послабшала в ході більш ніж півстолітніх життєвих баталій, має якось звикнути, прийняти реалії, які досі здаються абсурдними та абсолютно неймовірними.

Природний страх за себе, за життя родичів, близьких, дорогих серцю друзів і сусідів сковує розумовий процес, не дозволяє приймати адекватні рішення прямо тут і зараз, коли необхідно моментальне реагування і правильний вибір можливого варіанту дій.

Дуже значущі в екстремальній ситуації спокій і тверезість мислення, якими Ви можете поділитися з оточуючими, проте, по-перше, необхідно цими якостями володіти. Як заспокоїтися самому і допомогти іншим у цьому непростому, але такому важливому когнітивно -поведінковому аспекті? Спробуємо визначитися з найефективнішими засобами, які доступні для надання психоемоційної підтримки оточуючим, а також у «персональному пакеті» усвідомлення та контролю того, що відбувається.

Що прямо зараз відбувається з багатьма українцями?

Мешканцям міст, обласних та районних центрів, сіл, сіл та хуторів часто буває дуже страшно через те, що відбувається у локації їхнього проживання, неподалік будинку чи зовсім близько. Як виявляються ці почуття на фізіологічному рівні? Людське тіло зазнає страждань, що виражаються у хворобливих дисфункціях організму. Це тривога, яка накочує хвилями, застигає в критичній точці і перетворюється на панічний розлад — хтось до ладу не спить або сон постійно переривається, у одного геть-чисто відсутній апетит, а інший є не перестаючи, дехто трясеться стиснувши щелепи, не реагуючи на спроби з ним заговорити, а хтось страждає від перепадів тілесної температури із крижаного холоду в жар. Така симптоматика здатна мати фрагментарний характер, а може, на жаль , стати основою для стійких патологій психоемоційної та неврологічної етимології.

Класифікація вищеописаних симптомів у рамках найчастіше діагностованих психічних недуг:

Часто симптоми об’єднані – необхідно концентруватися і належним чином їм протистояти, щоб поточний негатив у відчуттях і поведінці не переріс у вищеописані патології. З подібними захворюваннями часто надходять до приватного будинку для людей похилого віку . Park » Одеса, де наших гостей, яких дошкуляє деменція , хвороба Альцгеймера, паркінсонізм, а також вікові та хронічні порушення, що відносяться до сфери психіатрії, опікуються досвідчені психолог, невропатолог, мануальний терапевт та масажист -реабілітолог .

фобии, инсомния, тревога, депрессия, шок, посттравматический синдром, болезнь Альцгеймера, гериатрический пансионат, паркинсонизм, Sunny ParkСвоєчасним прийняттям превентивних заходів необхідно зупинити процеси, що руйнують психіку індивіда, і слабоумство, що насувається. Є ефективні інструменти, доступні всім. Скориставшись нативними методами боротьби з панікою, тривогою і фобіями, Ви надасте безцінну підтримку своїй сім’ї та близьким, оскільки вчасна психологічна допомога перемагає незворотність стресової ситуації та зупиняє руйнівний психоз у його «колисці».

Потрібно змушувати (!) і себе, і рідних робити такі дії:

  • Розслабляйте щелепи та кулаки, щоб природна злість, що з’явилася всередині Вас, не затуманювала свідомість та не провокувала невротичні реакції.
  • Намагайтеся максимально розправити плечі, тримати поставу, випрямити спину, не згинати хребет.
  • Відпочивайте, загорнувшись у плед або ковдру, поринайте в цілющу дрімоту.
  • Займайтеся посильною гімнастикою, фізкультурою, робіть зарядку.
  • Дихайте із затримками дихання глибоко та розмірено.
  • Домагайтеся м’язової релаксації.
  • Найчастіше приймайте душ.
  • Не забувайте пити воду.

Що робити, якщо близька людина впала у шоковий стан?

бессонница, аутизм, неврозы, булимия, анорексия, Солнечный Парк, дом престарелых, психологическая помощь, психические расстройства Насамперед, необхідно вивести його зі стану ступору. Для цього потрібно відновити двосторонній контакт або хоча б досягти того, що співрозмовник якось реагує на Ваші слова жестами чи виразом очей. Ставте питання, які змусять його сконцентрувати увагу та сфокусуватися на своїх відчуттях. Зверніться на ім’я з фразою “Послухай мене”, а потім запитайте: “Що ти бачиш?”, “Що ти чуєш?”. Попросіть його наступне “Опиши, що відбувається навколо тебе”, “Розкажи, що ти відчуваєш”.

Якщо є можливість налагодити вербальну комунікацію, то все не так уже й погано. Втягнувши шокованого співрозмовника в діалог, Ви допомагаєте йому запустити зупинені, застопорені вегетативні процеси в судинах головного мозку, даєте розумовий перепочинок після драматичної події, яка дозволить поступово відновити когнітивні функції його свідомості та отримати можливість повернутися до адекватного стану.

В іншому випадку, якщо потерпілий не приходить у норму і не реагує на зовнішні подразники, йому буде потрібна допомога фахівця. У такій ситуації потрібно звернутися до професійних медиків, які точно знають які препарати та дії зроблять очікуваний ефект.

У жодному разі не можна стримувати сльози – після шоку корисно плакати!

Досвідчений психотерапевт завжди підтвердить Вам, що плач має потужний лікувальний ефект і стримувати сльози не потрібно ні дітям, ні людям похилого віку, ні дорослим жінкам і чоловікам. Догляд за літніми, який здійснюється кваліфікованими патронажними співробітниками, які представляють приватний геріатричний пансіонат «Сонячний Парк», передбачає душевне спілкування з постояльцями, які пережили не одне нещастя, і бачити сльози на їхніх очах — явище не унікальне.

Зараз, коли кожного наступного дня в Україні — це для багатьох нова трагедія, людям не варто стримувати сліз, щоб психічна та нервова напруга хоч якось виходила назовні.

У чому користь плачу?

  • Плакати легко і корисно — зовсім не складно змінити свідому заборону на сльози. Це лише установка, яка стає абсолютно марною в нашій тривожній і повній страхів повсякденності.
  • Якщо стримувати сльози, то доводиться придушувати і душевний надлам, а всі ці внутрішні маніпуляції поглинають дуже багато психічної та нервової енергії, якої зараз нам усім так не вистачає.
  • Підкреслимо, що згідно з експертною думкою, сльози неспроста дано самою природою людині, як… природне знеболювальне. Додамо лише, що коли наздоганяють депресія, горе чи страх, виділення слізних залоз допомагають пережити сильний стрес і служать сигналом оточуючим, завдяки участі яких своєчасно надається психологічна допомога.
  • Не стримуючи плач, людина допомагає собі сама, істотно знижуючи високий рівень внутрішньої напруги, що загрожує їй психоемоційним зривом з набагато плачевнішими наслідками.

Так, природні сльози за хвилину небезпеки, болю чи нещастя є надійним бар’єром, що оберігає людство від додаткових бід.