Що є «успішним старінням» і як його досягти?

Дивний той факт, що за всю історію людства науковим діячам не вдалося точно визначитись: чому ми старіємо? Представники різних конфесій говорять про безсмертя душі, про її земну оболонку — фізичне тіло, де його в’янення закономірний і неминучий. У свою чергу, геронтологи сьогодні займаються можливістю продовження життєдіяльності і нарешті виявили, що є «успішним старінням» і як його досягти.

Продовження життя: світові тенденції

Сучасні тенденції такі, що 88% свого земного часу людина перебуває у стабільному здоровому стані і лише у період «дожития» стикається із суттєвими дисфункціями.

За даними ООН , у країнах з високим рівнем розвитку середній показник тривалості здорового життя становить майже 70 років, у той час як на іншому краю цієї парадигми, у країнах з низьким життєвим рівнем досягає лише 53 років. При резюмуванні таких відомостей вчені дійшли висновку, що тривалість адекватного існування безпосередньо пов’язана з успіхом економіки, науки, медицини, освіти країни.

Якщо громадяни отримують необхідну інформацію щодо гігієнічної культури, активного відпочинку та профілактики — вони, як наслідок, прагнуть продовжити свій земний термін. Це сприятливо позначається і на державі, оскільки зростає ефективність праці, рівень освіченості, соціальне і гендерне рівність тощо.

За деякою інформацією, тривалість життєдіяльності у всьому світі зростає на 3 роки кожні 10 років. Звичайно, цьому сприяють удосконалені знання у галузі фармакології, покращення якості — підвищення комфорту, профілактика стресу. Тобто з усвідомленістю необхідності вести здоровий спосіб життя з’являється можливість збільшити ці показники.

ЗОЖ – суттєвий внесок у збільшення тривалості життя

онкология, дисфункция, дожитие, ЗОЖ, дом престарелых, гериатрический пансионат, Киев, Черкассы, Одесса, Кривой РогАктуально згадати інфекцію, викликану вірусом SARS-CoV-2 . В умовах пандемії фахівці з усієї планети займаються розробкою вакцини проти «корони». У цьому контексті важливо зауважити, що вакцинація — чудовий спосіб профілактики і є своєрідним контролем факторів ризику появи недуг.

Крім того, існує кілька прогнозів: лікування захворювань, які накопичилися за багато років, або збільшення активного та здорового життя. Другий сценарій передбачає профілактику та «недопущення» хронічних хвороб .

Існує думка, що у 40 років все тільки починається, і з цим частково згодні фахівці. Також вони відзначають збільшення періоду активності, і як наслідок – уповільнення зношування.

«Успішне старіння» — потяг до розвитку та освоєння нових вершин

Прагнення людини зберегти молодший вигляд та вивчати щось нове позитивно впливає на природні процеси. Але говорити про безсмертя у такому контексті — не варто, бо важливо ще й враховувати генетичну схильність.

Виходячи з наукових досліджень, можна зробити висновок, що довголіття «передається» по материнській лінії.

Про природність процесу в’янення говорять багато представників науки, але його швидкість – індивідуальне поняття, яке залежить безпосередньо від способу життя людини та її генів. Виділяють таке поняття, як « зневажливе старіння» – фаза, в якій індивід не в’яне найчастіше у віковій категорії 90+.

Теорії

Як уже згадано раніше, існує кілька думок щодо в’янення:

  • Гіпотеза в’янення. Її творець – М. Рубнер вважав, що для продовження існування людина повинна мінімізувати навантаження і вести пасивніший спосіб існування. З часом теорію визнали в корені неправильною.
  • Гено -регуляторна. Відповідно до теорії, регуляторні гени визначають темп тих одиниць, від яких залежить вікові зміни.
  • Нейроендокринна та імунна. Будь-які дисфункції гіпофіза, щитовидної залози, надниркових залоз, статевих залоз спричиняють механізми старіння. Гіпотеза «гіпоталамічного годинника», висунута Дільманом , говорить, що старість — порушення внутрішнього середовища організму, яке виникає через збільшення секреції гормонів гіпофіза та гіпоталамуса, а також інсуліну.
  • Молекулярно-генетична. Тут вчені говорять про те, що з роками відбуваються зміни генетичного апарату клітин, але не можуть точно встановити: випадкове або запрограмоване це явище.
  • “Накопичення помилок”. Старіння є наслідком накопичення генетичних ушкоджень: стрес, ультрафіолетові промені, іонізуюча радіація, віруси. Тобто гени через негативний вплив змінюють здатність регулювати процеси.
  • Мутація. Першим реакцію на накопичення мутацій наголосив фізик Лео Сцілард. Вчений зробив висновок, що саме мутації і стають причиною хвороб та летального результату.

Тому напрошується висновок, що за період існування людина накопичує «помилки», але чи може вона їх справляти? Геронтолог Ольга Ткачова вважає, що згодом приходить у дисфункцію система розпізнавання, і організм не усуває власних неполадок. Це призводить до старіння.

Своєчасне виявлення «несправності» гарантує покращення якості життя

Найчастіше збої на клітинному рівні спричиняють складні захворювання. Наприклад, при онкології входить у дисфункцію контроль над розподілом клітин — їх стає занадто багато, при серцево-судинних захворюваннях навпаки знижується активність клітин.

Внаслідок цього порушується кровообіг, що призводить до порушення функціонування всього тіла.

Якщо брати до уваги той факт, що ЗОЖ — найважливіший компонент довголіття, то кожна людина має бути оточена належним доглядом. Літні люди, у свою чергу, вимагають більшої турботи, яку іноді складно повною мірою гарантувати в домашніх умовах. Вірний варіант — звернутися до фахівців такого закладу, як будинок для людей похилого віку . Park ». Геріатричний пансіонат мережі в Одесі , Києві , Кривому Розі та Черкасах – це гідне місце для проведення зрілості у повній безпеці.