Як подолати депресію та самотність?

З кожним днем все частіше ми чуємо про депресію. Часто її прирівнюють до відсутності важливих справ. Однак депресія – це серйозне захворювання, коли пацієнт стає замкненим, дратівливим і закривається від навколишнього світу. Люди похилого віку найбільш уразливі для появи депресивного стану, тому важливо вміти правильно його визначати та виключати подальший розвиток.

Депресія це хвороба чи стан душі

З віком у людей похилого віку знижується стресостійкість. Будь-яка проблема може викликати страх чи навіть паніку. До цього часто додаються постійні хворобливі відчуття через захворювання, що загострилися до старості, і відчуття власної непотрібності, самотності. Всі ці фактори можуть спричинити депресію у людини похилого віку. Якщо життя проходить розмірено і дні схожі один на інший, то людина намагається заповнити порожнечу навколо себе, пішовши в роздуми та спогади про минуле. Навколишнім варто починати бити на сполох, якщо їх близький стає дратівливим і замкнутим, уникає спілкування або постійно скаржиться.

Депресія у похилому віці. Симптоми та лікування

Існує декілька ознак розладу, при появі яких необхідно приділити близькій людині максимальну увагу: вона намагається віддалитися від оточуючих, різко реагує на будь-які зміни та дії інших людей. У більшості випадків депресивний розлад супроводжується підвищеною тривожністю: пенсіонер багато разів прокручує в голові ту саму ситуацію, якусь негативну подію і починає все більше турбуватися за себе та своїх близьких. Ще одна характерна ознака захворювання — замкнутість та загальмована реакція, людина повністю зосереджується на власних думках та відчуттях та відмовляється від зовнішнього світу.

Лікування депресії – складний і тривалий процес, часто він посилюється небажанням хворого визнавати наявність проблеми через страх опинитися в ізоляції або спеціальному закладі.

Для позбавлення від психологічного розладу використовується цілий комплекс заходів:

  • Підтримка активного здорового способу життя;
    · Робота з лікарем; · Прийом лікарських препаратів.

Препарати при депресії у похилому віці

Для лікування захворювання часто призначають спеціальні препарати – антидепресанти. Вони покращують стан хворого, позбавляють тривожності.

Виділяють список найбільш ефективних ліків при роботі з літніми людьми:

  • Атаракс . Серед його переваг — відсутність звикання, підтримка роботи нервової системи, позбавлення тривоги.
    · Левірон . Показаний людям похилого віку, знижує дратівливість та надає ефект снодійного.
    · Меліпрамін . Позбавляє порушень сну, апетиту, і апатії, покращує рухову активність та покращує настрій.
    · Ципраміл . Використовується для тривалого лікування депресії, ускладненої психосоматичними розладами.
    У деяких випадках лікар може призначити ноотропічні , гіпотензивні або спазмолітичні засоби, щоб уникнути панічних атак або необґрунтованої тривожності.

Проблеми самотності у людей похилого віку

Одна з основних проблем громадян похилого віку – самотність. Діти виросли, переїхали, багато хто вже завів свою родину. Роботи давно немає, спілкування мінімальне – кожен зайнятий своїми справами, а друзів із роками залишається дедалі менше. Пенсіонер страждає від емоційної спустошеності, відсутності уваги та заглиблюється у власні думки.

Шляхи вирішення проблеми самотності

Щоб вибратися з емоційної порожнечі і не почуватися самотнім, можна скористатися такими методами:

– Знайти хобі до душі. Творчість дарує безліч позитивних емоцій, покращує настрій і позбавляє нудьги. Існує безліч гуртків за інтересами, зокрема й для пенсіонерів.
– збільшувати активність. Доведено, що фізична активність покращує настрій та тримає в тонусі не лише м’язи, а й нервову систему. Зараз можна легко знайти групу з йоги чи лікувальної фізкультури для пенсіонерів. – Розвивати інтелект. Гострота розуму дозволяє тривалий час зберігати ясність мислення та свідомості. Саме тому працівники інтелектуальної праці рідко страждають на психічні розлади в старості.

Пансіонат “Сонячний парк” допоможе позбавити Ваших близьких від депресії, почуття покинутості та самотності. Тут люди похилого віку можуть знайти однодумців за власними інтересами, повноцінно спілкуватися та отримувати позитивні емоції у рамках комфортабельного спеціально обладнаного центру із кваліфікованим персоналом, сучасним обладнанням та штатом медпрацівників.