Війна посилює стрес і провокує загострення недуг – як уберегти літніх родичів?

Повітряна тривога, відключення світла ( Одеса , Кривий Ріг ), постійна напруга всіх душевних сил виснажує населення країни, яка зазнала найсуворішого випробування за більш ніж 75 років своєї новітньої історії. Усі жителі держави тією чи іншою мірою зазнали цього колосального удару. Наразі кожен громадянин держави Україна намагається психологічно пристосуватися до тієї катастрофічної ситуації, яка склалася не з його вини, але торкнулася всіх членів його родини. Війна посилює стрес і провокує загострення недуг – як уберегти літніх родичів? Коли ми говоримо про людей похилого віку, то перш за все маємо на увазі тих з них, хто на сьогоднішній день вже досяг пенсійного віку, і тих, хто старший. Наприклад, ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) пропонує наступний поділ на вікові підгрупи, які формують люди з особливими потребами, які в тій чи іншій мірі досягли похилого віку.

На які вікові підгрупи поділяється поважне населення України?

Відповідно до загальносвітових стандартів, цих груп лише три:

  • Літній вік – від 60 до 70 років, який вважається першим етапом старіння.
  • Рання старість – від 70 до 85 років.
  • Довгожительство і старість – 90 і більше років.

Зрозуміло, що для України важко застосувати будь-яку статистичну шкалу, що абсолютно точно підходить для держав, які входять до Євросоюзу, або для США. Особливо зараз, коли населенню загрожують загострення серцево-судинної патології (ішемічна хвороба серця, хвороби судин, серцева недостатність та багато інших) системи — інсульт, інфаркт, крововилив у мозок, апоплексичний удар або раптовий розрив аневризми. Як зберегти своїх батьків і матерів, бабусь та дідусів? Необхідно стабілізувати повсякденність, налагодити максимально зручний побут, а також постаратися унеможливити стрес.

Тривога, фобії та паніка – що можна зробити не вдаючись до медикаментів?

  • Насамперед потрібно налагодити спокійний і врівноважений спосіб життя, виключити шкідливі звички (куріння, алкоголь), дотримуватися дієти (тобто, по-перше, не переїдати) та бажано відвідати невролога, який після обстеження та діагностики призначить дієві ліки . Але для того, щоб не захопитися фармакотерапією, яка має неминучі побічні ефекти, краще спочатку налагодити корисні моменти для щоденного використання та втілення їх у життя.
  • Вибачте родичам усі давні образи та підтримуйте дружні контакти, навіть якщо свого часу Ви від них опинилися. Більше розмовляйте з близькими та друзями, не соромлячись висловлюйте свою думку про все, що відбувається навіть тоді, коли вона може здатися комусь абсурдною. Не потрібно виносити гнівні чи емоційні «сплески» на вулицю, висловлювати свою образу за те, що відбувається сусідам, учасникам черги в супермаркеті або випадковим попутникам. Спілкуйтесь у родинному колі і з близькими , але обов’язково постійно. Щодня. Тоді не буде накопичуватися «бомба» емоцій, здатна вибухнути в самий невідповідний передусім для Вас момент.
  • Пийте більше води. Звичайна сира вода містить багато не те що корисних, але абсолютно необхідних організму речовин та мікроелементів. Ні чай, ні трав’яний відвар, ні інший теплий чи гарячий напій не дадуть Вашим органам те, що приносить вода. Не можна про це забувати. Вода, як і кисень, вкрай необхідна та забезпечує дуже багато позитивних факторів для обмінних та імунних процесів, що безперервно відбувається в органічній структурі.
  • Якнайбільше часу проводьте на свіжому повітрі. Гуляйте, ходіть, рухайтеся. Прогулянка принесе не лише приємну втому, а й наситить мозок та кровоносну систему киснем, покращить кровообіг, прояснить думки. Необхідно якнайчастіше «викидати» з голови сміття, яке накопичується через постійну інформаційну експансію. Про це докладніше у наступному пункті.
  • Мінімізуйте потрапляння новин до Вашого особистого простору. Поганих новин зараз занадто багато, щоб «занурюватися» в цю «трясовину», з якої дуже важко вибратися. Подібно до хитких пісків новинний потік підхоплює і поглинає читача, не відпускаючи його свідомість тривалий час. Те саме відбувається і з телебаченням. Рекомендуємо не захоплюватися переглядом телевізійних каналів, присвячених драматичним подіям в Україні. Кожен український громадянин прагне співпереживати і бути обізнаним про все, що відбувається, але для людей похилого віку краще зосередитися на сім’ї та друзях і не «розпорошуватися» на події національного та планетарного масштабу.
  • Займайтеся посильним спортом. Ранкова розминка, легка пробіжка, йога, просто розгонисті рухи при ходьбі – дуже корисно буде все, що вам доступне. Дуже добре вплине на самопочуття плавання та танці. Все у Ваших руках, але якщо потрібна професійна допомога, то є куди звернутися.

Приватний геріатричний пансіонат візьме на себе догляд за інвалідами та лежачими хворими

Кваліфікований персонал, який представляє приватний будинок для людей похилого віку « Sunny Park » , налагодив у закладі душевну та позитивну атмосферу.

  • Електроенергетичне живлення автономне – працює генератор промислового зразка, що забезпечує всі потреби гостей.
  • Досвідчений невролог, мануальний терапевт та масажист реалізують такі оздоровчі програми, як реабілітація після перелому шийки стегна, травми хребта та хірургічного втручання у внутрішні органи.
  • Послуги доглядальниці та чергова медсестра забезпечують не лише гігієнічну опіку (зміна підгузків, умивання, перевдягання тощо), а й своєчасний прийом медикаментозних препаратів, уколи та крапельниці.
  • Спілкування з сусідами та спільне дозвілля дуже допомагають при когнітивних розладах, при депресії та деменції. Хвороба Альцгеймера не така страшна, як у домашніх умовах, коли літня людина може вийти з дому і заблукати або забути включену газову плиту.

Підкреслимо, що в сучасних умовах життя в Україні для людей похилого віку дуже важливо почуватися членами суспільства, а не тягарем для сім’ї. Будинок для людей похилого віку допомагає родичам відчувати взаємну повагу один до одного і зберегти людську гідність для своїх поважних гостей.