Де в Одесі є реабілітація після інсульту?

Ішемічний інсульт, крововилив у мозок, ОНМК (гостра недостатність мозкового кровообігу) та інші форми та найменування цього судинного загострення визначають різний патогенез катастрофічної дисфункції, яку відчуває головний мозок хворої людини. Відповідно до офіційної точки зору, озвученої Міністерством охорони здоров’я України, це сумне явище є не лише проблемою медиків. Це також велике соціальне та економічне лихо нашого суспільства. Із чим це пов’язано? Часто в результаті травмування мозкових кровоносних судин виникає інвалідизація індивіда, що сильно збільшує побутове навантаження на нього самого, на його родичів та близьких людей, на суспільство загалом. Де в Одесі є реабілітація після інсульту? В рамках муніципального забезпечення, яке здійснюється за рахунок бюджету міста Одеса, деяким з числа багатьох пацієнтів доступна безкоштовна діагностика: КТ (комп’ютерна томографія), яка застосовується при обстеженнях для діагностування як ішемічних, так і геморагічних інсультів.

Проведення цієї дорогої, але незамінної діагностики необхідно для призначення правильного і максимально результативного лікування.

Причини та ознаки інсульту

Базові фактори повсякденності, що автоматично додають людину «в групу ризику» — цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск, атеросклероз, які посилюються в рази вживанням алкоголю (напої, що містять етанол, етиловий спирт), курінням, надмірною вагою та маломобільним способом життя. Все разом створює те патогенне середовище, яке здатне привести серцево-судинні передумови негативного характеру до згубної та драматичної розв’язки у вигляді ОНМК або іншої форми події, що травмує.

Як розпізнати інсульт?

Якщо на обличчі людини несподівано виявилася явна асиметрія лицевих м’язів, якщо вона виявляє слабкість, підкошуються ноги, виник озноб і запаморочення, то необхідно вимагати від нього виконання трьох визначальних сумний діагноз дій:

  • на прохання посміхнутися виходить гримаса: перекошена лінія рота та опущеними вниз куточками;
  • спроба сказати просте словосполучення «тридцять три» закінчується невиразним бурмотінням через мовленнєву дисфункцію;
  • при піднятті обох рук нагору одна рука з ураженої сторони тіла не триматиметься в цьому положенні і опуститься вниз.

При вираженому прояві вищеописаних симптомів необхідно негайно викликати невідкладну допомогу. Чим швидше приїде швидка медична допомога, тим більше шансів у постраждалого залишитися живим і зберегти максимум можливого здоров’я, оскільки інсультнику потрібна кваліфікована опіка лікарів та своєчасна медикаментозна терапія. До приїзду медиків не потрібно давати жодних лікарських препаратів і варто утриматися від самодіяльності. Покладіть хворого у зручне горизонтальне положення (голова на 30 градусів), спокійно поговоріть з ним до приїзду швидкої.

Реабілітація після інсульту у держустановах

Міські клінічні лікарні № 10, 11 та 1 — являють собою багатопрофільні медичні заклади з можливістю надання пацієнтам інтенсивної терапії та, у тому числі, тих, хто приймає на госпіталізацію тих хворих громадян, у яких спостерігаються явні ознаки порушення кровообігу в судинах головного мозку, ішемії та ВНМК. Дані заклади охорони здоров’я зобов’язані надати інсультникам усі свої ресурси з діагностики та лікування, оскільки мають домовленості та двосторонні угоди з Національною службою здоров’я.

Однак, незважаючи на те, що Міська клінічна лікарня № 8 — це одна з найкращих медустанов у країні, де виявляється реабілітація після інсульту, численним пацієнтам, на жаль , недостатньо доступних для відновлення нормальної роботи організму бюджетних місць.

Найчастіше виникає необхідність проходження відновного курсу у приватному закладі, де відбувається ефективна реновація моторних здібностей при безпосередньому використанні сучасних тренажерів та обладнання, а також надається соціальна адаптація на денному стаціонарі та повному пансіоні у спеціалізованих тренувальних приміщеннях.

Переваги приватного реабілітаційного центру

Як ми вже зазначили, для проходження адекватного та ефективного курсу реабілітацію після інсульту в Одесі нерідко потрібно звернутись до приватних, а не державних охоронних організацій. Так , геріатричний пансіонат Park » надає широкий спектр відновлювальних заходів, що сприяють зміцненню верхніх та нижніх кінцівок, усуненню м’язових та мовленнєвих дисфункцій, а також налагодженню когнітивних та поведінкових процесів після мозкової травми, як і геморагічний, і ішемічний інсульт. Грамотне проведення призначених процедур, які контролює невролог, забезпечують позитивну динаміку перебігу хвороби. Підкреслимо, що цю недугу в жодному разі не можна «пускати на самоплив».

Чим раніше розпочнуться відновлювальні заходи, тим краще для хворого. Найчастіше оптимальний момент для старту настає через два тижні після смертельно небезпечного нападу судинної патології. Базовий напрямок у реалізації реабілітаційної програми полягає у якнайшвидшому відновленні тих повсякденних навичок, які після інсульту втратила людина .

Успішна реабілітація після інсульту забезпечує загальне покращення якості життєдіяльності хворого. Особливо це стосується тих українських громадян, які досягли поважних років та відносяться до вікової категорії 65+. Ці люди з особливими потребами потребують максимально виключити ймовірність рецидиву, що можуть гарантувати лише планомірні та перевірені методи профілактики інсульту. Підкреслимо, що в пансіонаті «Сонячний Парк» скрупульозно підбирається індивідуальна програма відновлення для кожного підопічного, яка безпосередньо залежить від персональних особливостей організму підопічного та його можливостей до оновленого набуття втрачених здібностей.