Активне довголіття – протистояння хронічним патологіям і попередження недуг, що виникають.

Існує думка, що старість — це час в’янення, коли літній громадянин вже не може вчитися так само успішно, як це було в молодості, не проявляє колишньої активності, набагато частіше проводить час у домашніх умовах за переглядом телевізора чи читанням. Почасти ця думка справедлива — за життя людина накопичує певну кількість «помилок», які спричиняють хронічні захворювання, що належать до фізичних та когнітивних дисфункцій. Сьогодні фахівці виділяють таке явище, як «активне довголіття», і говорять про те, що не всі геріатричні пацієнти змирилися з думкою, що старість — настав час вимушеного спокою.

Зміна соціального статусу

З роками кожен із нас переходить із одного «кластера» до іншого. Спочатку ми перебуваємо під стовідсотковою опікою батьків, далі вступаємо до школи, університету, де спілкуємося з новими людьми, формуючи особисті характеристики. Ми завжди прагнемо соціалізації, крокуючи з одного соціального статусу до іншого. Однак у літньому віці людині ставати складно заводити нові знайомства . Найчастіше, якщо пенсіонер страждає на ту чи іншу недугу, він змушує себе віддалитися від соціуму, ізолюватися, щоб не бути тягарем або не привертати до себе уваги.

Кожному громадянинові похилого віку в обов’язковому порядку необхідне спілкування та організація свого дозвілля з тим, щоб запобігти розладам неврологічного та психічного спектру.

Помилково вважати, що сім’я повною мірою заповнює потреба кожного похилого віку індивідуума в увазі до його особистості. Експерти наголошують, що кожна з дій геріатричного пацієнта має виконуватися суто за його бажанням та із задоволенням, щоб його організм не відчував стрес, який згубно позначається на загальному стані здоров’я. Так, наприклад, влада Угорщини на законодавчому рівні закріпила положення про те, що домашня робота включається людям у трудовий стаж.

Спілкування у віртуальному просторі

Геріатри наголошують, що завдяки смартфонам та соціальним мережам для спілкування відкривається широке коло можливостей. У суспільстві слід боротися із цифровою нерівністю. Старому потрібно почуватися добре незалежно від технічного прогресу, тому рекомендується сприяти освоєнню гаджетів у будь-якому віці.

Говорячи конкретніше, слід наголосити, що сьогодні існує безліч факторів, що штовхають до освоєння технологій.

Так, в Україні електронний паспорт у додатку « Дія » прирівняний до реального документа. Завдяки електронним записам, пільговим категоріям громадян доступно зайняти чергу в поліклініку та отримати ліки. Крім того, перед людиною поважного віку відкриваються можливості для участі у соціально значущих програмах, що також є безперечним плюсом.

Нові способи комунікацій у кризовий період

Фахівці підкреслюють, що під час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 люди похилого віку відчули всі неприємні наслідки ізоляції гостріше за інші категорії громадян. Таким чином, на тлі постковидного синдрому у літніх:

  • прогресувала депресія та фрустрація;
  • інтенсифікувалися когнітивні порушення;
  • значно слабшає імунітет та потяг до життя.

Технології в даному кризовому стані виконали значну та позитивну роль. Навіть перебуваючи далеко один від одного, родичі змогли спілкуватися по мережі, бачити один одного, а також транспортувати найнеобхідніше завдяки безконтактній оплаті та сучасній доставці.

Активне довголіття — можливість підкорювати нові вершини, вчитися новому

Фахівці стверджують, що активність полягає насамперед у прагненні. У молодому віці іноді не вистачає часу на себе, на хобі, тому з приходом осені життя з’являється можливість реалізувати весь той потенціал.

Бабусі та дідусі починають із задоволенням освоювати різні навички: співи, танці, живопис, рукоділля, спорт.

Слід враховувати, що позитивний тонус дозволяє імунітету тривалий час протистояти загрозам ззовні. До обов’язкового переліку профілактичних дій, що оберігають від інсульту, інфаркту, остеохондрозу, хвороби Альцгеймера та паркінсонізму входять заняття спортом, повноцінний відпочинок та правильне харчування. Це «кістяк» нормального функціонування організму навіть після довгих років.

Обов’язкова геріатрична допомога

Експерти стверджують, що старість — це не завжди «історія про хвороби», але на цьому етапі важливо стежити за станом здоров’я, щоб зуміти вчасно запобігти захворюванням. Реалії такі, що українські пенсіонери часто стикаються із проблемою нестачі геріатричної чи паліативної допомоги. Бувають випадки, коли в ці процеси залучені не професіонали з необхідним досвідом та знаннями, а родичі чи взагалі сторонні люди.

Деякі недуги підступно еволюціонують у старіючому організмі і даються взнаки вже тоді, коли допомогу надати вкрай складно.

Деменція та розсіяний склероз поступово призводять до втрати здатності до самообслуговування. За такого діагнозу вкрай необхідна підтримка професійних працівників охорони здоров’я. Геріатри наполягають, що до громадян похилого віку потрібно ставитися з належною повагою, не виявляючи до них усунення або зайву жалість. Важливо оточити їх увагою та створити комфортні умови для життя.

Проживання в пансіонаті «Сонячний Парк» нам довіряють українці

Серед переваг проживання в геронтологічному госпіталі:

  • Якісне харчування, індивідуальний раціон, складений виходячи із висновку провідного фахівця.
  • Комфортабельні кімнати з усіма необхідними меблями.
  • Доступ до Інтернету, телефонія.
  • Цілодобовий догляд.
  • Допомога з особистою гігієною.
  • Підтримка при пересуванні на інвалідному візку, ходунках, милицях.
  • Організоване дозвілля та можливість проводити особистий час, як забажає сам постоялець.
  • Якісне медикаментозне та немедикаментозне лікування.
  • Прийнятна вартість обслуговування, акції та найнижчі ціни на сервіс догляду за літніми у Вашому регіоні.