Старіння та неврози: актуальна самоізоляція, депресивна самотність, пошук та оновлення соціального статусу

Невротичні стани, що супроводжують органічні зміни, завжди супроводжують процес, який ми називаємо старіння. Неврози виявляються в той момент, коли стрес стає превалюючим відчуттям реальності подій, що відбуваються, які для українських пенсіонерів часто мають безрадісне психоемоційне забарвлення. Соціальний статус після звільнення з роботи важко визначаємо — коштів не вистачає на тривалі подорожі, тим більше , що на сьогодні пандемія періодично обмежує можливості пересування на великі та не дуже відстані, а самоізоляція стає нормою життя. Тепер молодші родичі забезпечують живуть окремо для людей похилого віку батька чи матір, бабусю чи дідуся, дядька чи тітку, брата чи сестру продуктами та предметами першої необхідності.

Обслуговування старих, що спільно проживають з сім’єю, надзвичайно утруднено перманентною захворюваністю, оскільки коронавірус (Covid-19) не шкодує жодну вікову категорію населення. Двостороння пневмонія загрожує, насамперед, тим, хто досяг поважних років, громадянам, які страждають на ХОЗЛ (хронічна обструктивна хвороба легень) та іншими захворюваннями дихальних шляхів.

Відхід «у інший світ» ровесників і друзів посилює почуття самотності, яке ще більше підкреслює відчуття «захід сонця» і настання «осені життя». Депресія супроводжує погіршення економічних умов, що пояснюється звільненням з роботи та різким зниженням доходів. Старим загрожує вимушена пасивність і відчуженість, оскільки рідні люди надто занурені у повсякденні турботи і просто фізично не в змозі викроїти час для адекватного супроводу людей похилого віку. Цей сутінковий стан психіки є благодатним ґрунтом для розвитку неврозів і таких явищ, як депривація і фрустрація, які загрожують негативними наслідками і сприяють ескалації набагато згубніших недуг.

Симптоми неврозів у пенсіонерів та невротичні прояви у побуті

У побутовій сфері виявляються явні ознаки того, що люди з особливими потребами похилого віку мають проблеми з ЦНС (центральна нервова система): замкнене коло спілкування, побутова неохайність і, при цьому, байдуже ставлення до реакції оточуючих переростають у якийсь нігілізм, який гасить усі душевні. пориви і поглинає мізерні енергетичні ресурси.

Невротичні ознаки, що підкреслюють пригнічуючу обстановку:

  • Нав’язливі фобії та підвищена тривожність;
  • Іпохондрія, яка виражається у скаргах на неіснуючі хвороби чи перебільшення реальних страждань;
  • Істеричний розлад, який проявляється в надмірної епатажності та у недоречному прагненні бути завжди в центрі уваги;
  • Депресія, сенсорна депривація, що виявляються в небажанні і найчастіше, на жаль , у нездатності повернути елементарні навички побутового та гігієнічного самообслуговування.

Які поширені ознаки свідчать про наближення патологічного загострення:

  • Уникнення розмови на будь-яку, не тільки пов’язану з охороною здоров’я, тему;
  • Самооцінка необ’єктивно занижена;
  • Хронічна пригніченість духу;
  • Бачення життєвих обставин у негативі;
  • Безпричинна уразливість;
  • Глибоке занурення у свій внутрішній світ;
  • Підвищена збудливість;
  • Нез’ясовна агресія;
  • Мінливість настрою без певної мотивації;
  • Перебільшена дратівливість.

Фізичні прояви невротичних відхилень від норми:

  • Зір слабшає;
  • Слух погіршується;
  • Різкий звук або яскравий спалах світла викликає панічний напад;
  • Загострена реакція на перепади температур;
  • Виникають «провали» у пам’яті;
  • Інсомнія (безсоння), підвищена сонливість, волатильність режиму сну та неспання;
  • Слабкий апетит.

Терапія, яку рекомендують фахівці за таких ускладнень

Основними інструментами покращення загального стану будь-якої літньої людини є щира турбота та непідробна участь, які охоче надає за найкращою ціною приватний будинок для людей похилого віку . Park ». Перше, що необхідно зробити, це покращити загальний рівень життя літнього громадянина чи громадянки. Це досить складно зробити в звичній рутинній обстановці, що обридла пенсіонеру.

Погодинна медсестра також суттєво не виправить ситуацію на краще – такий варіант годиться для зняття загострення, не більше. Потрібно повністю змінити локацію, обстановку та оточення.

неврозы, симптомы неврозов, болезнь Альцгеймера, инсомния, бессонница, физиотерапия, массаж, электросон Послуги доглядальниці в особі наших кваліфікованих «сестер милосердя» передбачають скрупульозний моніторинг регламентованого прийому ліків (нейролептики, тимолептики та транквілізатори), побутове обслуговування житлових приміщень (вологе прибирання та провітрювання реалізуються щодня), гігієнічну опіку гостей з обмеженою або самоутримання.

Це не рідкість, якщо літнього українця долає онкологічне захворювання, цукровий діабет на третій стадії, синдром Альцгеймера, хвороба Паркінсона або сенильная деменція .

Комфортні умови, що сприяють нормалізації душевного самопочуття, здатний запропонувати лише приватний геріатричний пансіонат. Тут стають доступними щоденні прогулянки на свіжому повітрі далеко від загазованих магістральних трас, що оперізують будь-який більш-менш мегаполіс або районний центр. Няні допоможуть прогулятися або провести час у рекреаційній зоні кожному постояльцю, застосувавши милиці, ходунки або колісне крісло (інвалідна коляска) та каркасні ноші для інвалідів, прикутих до ліжка після оперативного лікування.

Основою позбавлення невротичної симптоматики залишається адекватне людське спілкування. У стінах нашої установи Ваші дорогі люди похилого віку спілкуються в середовищі однолітків, довіряючи один одному свої сподівання, скарги і радості. Вечорами — спільний перегляд кінокартини або телепередачі з неодмінним обговоренням побаченого , вдень спілкування в альтанці на прилеглій території, настільні ігри та гуртки за інтересами. Фізіотерапія, масаж та електросон сприяють тому, що неврози відступають. З’являється готовність до заходів, що підтримують похитнуте здоров’я, і до боротьби з хронічними недугами.