Дисфункції та наслідки інсульту настільки важкі, що потрібна максимально рання реабілітація

Порушення кровообігу в організмі людини після крововиливу в мозок, розриву аневризми або тих симптомів, до яких призводить тромбоз, являється надзвичайно небезпечним і викликає в деяких випадках незворотні процеси. Якщо було вчасно надано швидку допомогу, і медикам вдалося уникнути драматичного фіналу, безсумнівно, знадобиться тривале відновлення та планомірне лікування із залученням фахівців різних напрямів (невролог, реабілітолог, мануальний терапевт, масажист, сімейний лікар, психолог, логопед, дієтолог та інші лікарі). Дисфункції та наслідки інсульту настільки важкі, що потрібна максимально рання реабілітація. Зрозуміло, набагато краще для постраждалого пацієнта, щоб відновлювальний процес проходив у спеціалізованому стаціонарі, який організував приватний медичний центр чи пансіонат для літніх людей в Одесі «Sunny Park». Тут доступний бюджетний пакет послуг, оплата за який складає 11 000 гривень.

Розміщення, харчування, чергова медсестра + реабілітаційний комплекс

У наші неспокійні та кризові дні, які сповнює тривогою війна в Україні, релокантів, ВПО (внутрішньо переміщена особа) та корінних жителів, які на даний момент новітньої історії населяють регіон Одеська область, як правило, цікавить найнижча ціна на оздоровлення. Скільки коштує поселити літнього родича чи пацієнта, у якого складні наслідки інсульту, до геріатричного санаторію, якщо не враховувати спеціальні програми реабілітації? Базова вартість доступна більшості українських сімей – це 11 000 гривень на місяць. Однак догляд за хворими після інсульту та програма реабілітації з відновлення рухових функцій, самостійності у побуті та гігієні, когнітивних можливостей (пам’ять, активне мислення, комунікативні інструменти) включає окремі витрати, ціна яких обумовлюється в індивідуальному порядку на основі огляду, актуальних показників самопочуття та побажань самого пацієнта та його родичів.

Що передбачає базовий пакет послуг?

  • Поселення у комфортній палаті.
  • У кожній кімнаті є плазмовий телевізор, безлімітний інтернет.
  • Ергономічні меблі, на зручному ліжку — ортопедичний матрац.
  • Щодня вологе прибирання всіх без винятку приміщень, провітрювання.
  • Смачне та корисне харчування 5 разів на день (для тих гостей, у кого діагностовано цукровий діабет, графік харчування за рекомендацією ендокринолога, що лікує).
  • Чергова медсестра цілодобово приділяє увагу підопічним.
  • Дозвілля, арт-терапія, гуртки за інтересами, великі свята (день народження, Великдень, Новий Рік) проводяться за одним великим столом.
  • Прогулянки в саду на прилеглій території, для гостей з особливими потребами ходунки, інвалідне крісло, фізична допомога та доглядальниця.

Які оздоровчі заходи включає реабілітація після інсульту?

Максимально раннє та ефективне відновлення після інсульту потребує комплексного підходу, який обов’язково включає низку заходів, що безпосередньо спрямовані на відновлення втрачених функцій та запобігання ускладненням.

Найбільш значущі складові успішної реабілітації обов'язково включають такі елементи:

  • Рання мобілізація та фізична реабілітація. Активізація у перші дні: За відсутності протипоказань, пацієнтів намагаються піднімати і починати рухати якомога раніше, що допомагає запобігти м’язовій атрофії, пролежням та застійним явищам. Фізіотерапія: включає вправи для відновлення рухової активності, сили м’язів та координації. Використовуються як пасивні, так і активні методики вправ, часто під керівництвом фізіотерапевта. ЛФК (лікувальна фізкультура): комплекс вправ, які спрямовані на посилення моторних навичок, на покращення рухів кінцівками (активізація рук та ніг) та загального фізичного стану пацієнта.
  • Відновлення мови та когнітивних функцій. Логопедична терапія: спеціаліст чи терапевт допомагає відновити слух, здатність говорити, розуміти мову, а також розвинути навички письма та читання у пацієнтів з афазією (порушенням мови). Когнітивна реабілітація: передбачає вправи для тренування пам’яті, уваги та інших когнітивних функцій, які, як правило, являються найбільш поширеними наслідками інсульту.
  • Медикаментозна терапія. Препарати для покращення кровообігу мозку: часто використовуються судинорозширювальні та нейропротекторні препарати, які покращують постачання мозку киснем та поживними речовинами. Антикоагулянти та антиагреганти: спеціальні медикаменти для розрідження крові, що запобігають утворенню нових тромбів, які часто призводять до рецидиву — повторного інсульту. Контроль супутніх захворювань: важливо контролювати артеріальний тиск (АТ), рівень цукру в крові, показники холестерину, щоб уникнути ускладнень. Для цього в пансіонаті періодично проводяться аналізи вищезгаданих біологічних матеріалів.
  • Робота з ерготерапевтом. Відновлення навичок самообслуговування: ерготерапія спрямована на те, щоб допомогти пацієнту заново навчитися виконувати повсякденні завдання, такі як одягання, вмивання, прийом їжі, гігієнічні процедури. Ерготерапевт допомагає адаптуватися до нових умов життя після судинного нападу і завжди рекомендує підопічним та їхнім родичам спеціальні пристрої для полегшення побуту.
  • Психологічна підтримка та мотивація. Робота з психологом: психологічна реабілітація важлива для запобігання депресії, яка часто супроводжує постінсультний стан, особливо якщо пацієнт втрачає здатність до самостійного життя. Мотивація та підтримка від близьких людей: соціальна підтримка відіграє важливу роль у відновленні. Близькі люди та медперсонал у кращому варіанті відновного процесу старанно мотивують пацієнта до активної участі у реабілітації.
  • Реабілітація у домашніх умовах або в спеціалізованій установі. Реабілітаційні центри: спеціалізовані установи, як, наприклад, пансіонат для літніх людей в Одесі «Sunny Park» пропонує достатньо інтенсивні програми відновлення з професійною медичною підтримкою та комплексним підходом. Реабілітація вдома: якщо пацієнт виписується додому, важливо продовжувати виконувати вправи, дотримуватись рекомендацій лікарів, підтримувати активність та зацікавленість в оздоровленні.
  • Профілактика повторних інсультів. Дієта та зміна способу життя: настійно рекомендується дотримуватися здорової дієти зі скороченою кількістю солі, насичених жирів та цукру. Фізична активність та відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь) обов’язково! Усі ці найважливіші аспекти допомагають знизити ризик повторного інсульту. Контроль факторів ризику: як ми вже зазначили вище у статті, дуже важливо стежити за артеріальним тиском, рівнем холестерину, цукру в крові та загальним станом серцево-судинної системи.

Перелічені вище заходи повинні починатися якомога раніше після інсульту. Необхідно враховувати, що саме перші дні, тижні та місяці після потрясіння являються критично важливими для старту максимально ефективної програми реабілітації та успішного відновлення втрачених функцій органічних систем пацієнта.