Соціальний позитив та фізична активність виключать інсульт/інфаркт у старості

Ситуація у геронтологічній сфері української охорони здоров’я надзвичайно ускладнена тими катастрофічними наслідками, які принесла людям похилого віку війна в Україні. Більшість представників світової медицини намагаються зараз надати посильну медикаментозну і консультаційну допомогу нужденним в ній нашим співгромадянам, оскільки люди з особливими потребами, які досягли похилого віку, вимагають не тільки шанобливого ставлення до себе, а й цілком конкретного терапевтичного та підтримуючого забезпечення. Дуже важливо створити для людей похилого віку відповідні умови повсякденного життя. Родичам людей похилого віку батьків і матерів, бабусь і дідусів необхідно пам’ятати, що соціальний позитив і фізична активність виключать інсульт/інфаркт у старості або принаймні пом’якшать їх згубні наслідки. Такого роду сприяють на професійному рівні спеціалізовані установи (у регіоні Одеса та Одеська область – це приватний геріатричний пансіонат « Sunny Park » ), де доступна реабілітація після інсульту/інфаркту, відновлення органічних функцій після хірургічної операції, травми хребта, перелому шийки стегна або кульшового суглоба. Крім реабілітаційних програм приватний будинок для людей похилого віку надає людям похилого віку той спосіб життя, в якому є місце і соціальної, і фізичної активності на доступному їм рівні. У поєднанні з планомірною фармакологічною програмою здійснюються лікувальний масаж, фізіотерапія, ЛФК (лікувальна фізкультура), гімнастика та соціальна адаптація, яка не тільки розважає гостей пансіонату, а й помітно зміцнює їх когнітивні здібності.

Експерти ВООЗ рекомендують покращити соціальні контакти та стосунки в сім’ї

Вже середньому віці необхідно потурбуватися своїм самопочуттям на старості. Таку безперечну думку висловили фахівці ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), яких часто публікують закордонні видання Neurology , Neurosurgery and Psychiatry та General Psychiatry .

  • По суті йдеться про ту важливість, яку для кожної окремої особи мають її суспільне реноме, стосунки з близькими та оточуючими людьми, а також безпосередня активність у фізичному напрямі. Вчені цілком обґрунтовано вважають, що якщо приділяти цим факторам достатньо уваги, то багато ускладнень та патологій минають людину в поважному віці після досягнення вікової категорії 65+.
  • Дослідники реалізували дві програми, в рамках яких було виявлено підтвердження того, що в літньому віці дуже важливі регулярні заняття фізичними вправами (з частотою від 2 разів на тиждень до 1 разу на місяць — залежно від самопочуття), а також доброзичливі, «теплі» відносини з колегами, друзями та родичами. Два цих найважливіших чинники надають позитивний вплив на психоемоційне та фізіологічне самопочуття у похилому віці.
  • Так, у першій програмі, результати якої опублікувало видання General Psychiatry , представлене глибоке дослідження особистих даних 8 000 жінок, які проживають у найбільших австралійських регіонах (Новий Південний Уельс, Вікторія, Квінсленд та Західна Австралія). На момент вивчення їм було від 40 до 55 років. Вони не хворіли на найбільш поширені в усьому світі патології і дали підтверджену позитивну оцінку своїм відносинам на роботі, в сім’ї та в колі друзів. Дослідницька програма стартувала у другій половині 90-х років минулого сторіччя.
  • Ретельне спостереження та скрупульозна фіксація всього, що відбувається з цими жінками, велися протягом 20 років. Мета вивчення респондентів була такою. Медики прагнули перевірити, чи розвинулися у цих австралійок такі поширені серед людей похилого віку патології, як загострення хвороб серцево-судинної системи (інсульт/інфаркт), артрит, остеопороз, гіпертонія (артеріальна гіпертензія), діабет, астма, онкологічні захворювання, ХОЗЛ ( хронічна хвороба легень), а також неврологічні порушення – тривожність, фобії, депресія, астенія, неврози, психози та розлади харчової поведінки (анорексія, булімія).
  • У ході статистичних підрахунків з’ясувалося, що жінки респонденти, які підтримували з ближнім колом людей щирі та доброзичливі стосунки з близькими, мали набагато менші ризики захворіти на важку недугу, ніж ті, хто гірше контактував з оточуючими.

Регулярна фізкультура дуже корисна для судин головного мозку

  • Дослідники з університетського коледжу (Великобританія, Лондон) опублікували у виданні Neurology , Neurosurgery and Psychiatry результати опитувань 1417 британців, які проводилися протягом 5 років.
  • Респонденти у віці 36, 43, 53, 60, 61, 62, 63, 64 та 69 років розповідали вченим про інтенсивність та особливості фізичних вправ, які вони виконували протягом 40 років.
    Після досягнення віку 69 років респондент піддавався тестам на усвідомленість, швидкість обробки нової інформації, здатність запам’ятовувати та освоювати нові знання. Ті з них, хто займався посильною фізкультурою хоча б від 1 до 4 разів на місяць, показали найкращі результати за рівнем когнітивного сприйняття.
  • Доктор Сара-Наомі Джеймс, керівник дослідницької групи, наголосила на наступному: «Найбільш кмітливими виявилися ті учасники наших опитувань, хто протягом усього свого життя присвятив фізичним вправам достатньо часу та сил».
  • «Результативність, яку продемонструвала фізична активність упродовж десятиліть, підтверджує накопичувальний ефект фізкультури. Когнітивні функції міцнішають і залишаються функціональними у подальшому житті тоді, коли людина протягом усього життєвого шляху проявляє активність», — розповіла широкому загалу доктор Джеймс.

Приватний будинок для людей похилого віку – це місце, де доступне спілкування і ЛФК

Дійсно, приватний геріатричний пансіонат “Сонячний Парк” створив унікальні умови для своїх гостей. У цих благодатних стінах є реабілітаційні програми, які буквально ставлять на ноги постраждалих після травми хребта, перелому шийки стегна, загострення серцево-судинної патології. Досвідчений невролог та молодший патронажний персонал реалізують ефективне відновлення після ендопротезування , хірургічного втручання у внутрішні органи, ортопедичного лікування. Кабінет, де проводиться фізіотерапія, обладнаний усіма інноваційними засобами, які допоможуть гостям закладу відновиться після інсульту та ЧМТ (черепно-мозкова травма). Кваліфіковані масажист, мануальний терапевт, вертебролог і реабілітолог мають теоретичні знання та практичний досвід, який гарантує безперечний успіх кожної програми реабілітації.

Що пропонується кожному гостю пансіонату?

  • Спілкування у колі розуміють однолітків, обмін новинами та враженнями.
  • Культурне дозвілля у чудовій компанії – спільний перегляд кінофільмів, телепередач, участь у імпровізованих концертах та гуртках за інтересами (малювання, рукоділля, настільні ігри).
  • Щоденні прогулянки у рекреаційній садовій зоні, яка спеціально обладнана на присадибній території.
  • Посильна ЛФК (лікувальна фізкультура), лікувальний масаж, оздоровча гімнастика, вправи на спеціальних стендах.
  • Постійна можливість бачитись із родичами.
  • Генератор забезпечує подачу електроенергії в будівлі – графік відключень світла ніяк не впливає на проведення процедур та внутрішній комфорт (світло є завжди – також інтернет, телефонія та телебачення).
    Спільні свята (Великодня, Новий Рік, День Незалежності України) та дні народження за одним великим столом.

Зазначимо, що можлива ознайомча екскурсія до будинку для людей похилого віку , про яку необхідно домовитися з адміністрацією заздалегідь. На спеціальній сторінці мережного ресурсу представлені адреси та контакти – номери телефонів, за якими можна отримати вичерпну інформацію. Також на кожній сторінці сайту доступна форма зворотного зв’язку – компетентний менеджер обов’язково зв’яжеться з Вами найближчим часом після її заповнення.