Ниркові ускладнення: стали відомі нові наслідки коронавірусу COVID-19

Щодня Міністерство охорони здоров’я України публікує інформацію про нові випадки інфікування вірусом SARS-CoV-2 . Незважаючи на те, що захворюваність впала, а епідемічна ситуація стабілізувалася, люди продовжують переносити цю недугу з тяжкою симптоматикою. Більше того, вчені зайняті вивченням так званого постковидного синдрому, коли вірус вже переможений, а фізичний і психоемоційний стан ще не стабілізувався. Зовсім недавно британські фахівці виявили у багатьох геріатричних пацієнтів однакові наслідки «корони» ( коронавірусу) COVID-19 ): серед них – ниркові ускладнення.

Підкреслимо, що сучасна тенденція така, що збільшується кількість людей, які страждають на захворювання сечостатевої системи — приблизно на один відсоток на рік. Цю проблему геріатри вважають суттєвою, тому про профілактику та лікування цих недуг варто поговорити більш детально.

Посткоподібні ускладнення у людей вікової групи 60+

У новому дослідженні взяли участь понад 70 тисяч інфікованих ковідом , які проходили стаціонарне лікування у лікарнях Великобританії. Фактично половина всіх пацієнтів стикалися з тими чи іншими ускладненнями, частіше від них страждали чоловіки віком від шістдесяти років. Серед них такі розлади:

  • Ниркові – 24% від загальної кількості хворих .
  • Респіраторні – 18%.
  • Системні – 16%.
  • Серцево-судинні – 12%.
  • Неврологічні – 4%.
  • ШКТ – 1%.
  • Печінкові – менше 1%.

Професор Единбурзького університету наголосив, що найчастіше при COVID-19 ушкоджуються легені, серце та нирки, а серед діагнозів найпоширеніші – гостра поразка нирок, дихальна недостатність (гострий респіраторний дистрес -синдром), анемія та аритмія.

Гостра ураження нирок: причини виникнення

ОПП – недуга, при якому відбувається помітне зниження інтенсивності функцій нирок, через що в крові накопичуються азотисті сполуки. Найчастіше причиною захворювання стає хірургічне втручання, неадекватна ниркова перфузія (пропускання крові через тканини органу), ендогенне захворювання.

Серед симптомів – анорексія, нудота та блювання, у разі тривалої відсутності терапії виникають також епілептичні напади та кома. Причина виникнення недуги визначається шляхом аналізів та досліджень – лабораторне дослідження ниркової функції, аналіз сечі, біопсія.

Через те, що даній патології характерна раптова поява та швидке прогресування, під час лікування проводять діаліз – штучно виводять продукти життєдіяльності, а також надлишки рідини з організму. Фахівці рекомендують застосовувати цю процедуру тоді, коли орган вже не в змозі фільтрувати та виводити речовини, і доти, доки аналізи не покажуть повне відновлення функцій нирок.

Чому важливим є геріатричний догляд за хворими з ОПП?

Старіння супроводжується природним уповільненням метаболічних процесів. З роками органи людини перестають функціонувати так, як це було у молодому віці. Крім того, імунна система вже не в змозі давати відсіч зовнішнім загрозам — таким чином люди похилого віку потрапляють до груп ризику розвитку багатьох хвороб, і сьогодні такою недугою є коронавірусна інфекція. Вірус завдає людині значної «шкоди», тому так складно відновити втрачені функції та повернутися до колишнього життя. Найкраще довірити реабілітаційні заходи професіоналам. Так, фахівці геронтологічного санаторію «Сонячний Парк» виділили основні аспекти догляду за людьми з проблемами нирок – при гострій поразці та хронічній нирковій недостатності.

Комфортні умови в пансіонаті для якісного відновлення після хвороби

Підопічний із розладами сечостатевих органів має бути оточений увагою та турботою цілодобово, щоб не допустити дискомфорту чи ускладнення ситуації. Багато відновлювальних курсів включають фізичну активність, але вона практично протипоказана під час уронефрології , оскільки при русі стимулюється білковий обмін – це додаткове навантаження на хворий орган.

Постояльцеві показаний багатогодинний лежачий відпочинок, повний захист від переохолодження, перегріву та перевантажень будь-якого виду (емоційних, фізичних).

Харчування – важлива частина реабілітації. Співробітник веде облік споживаних продуктів та повідомляє фахівців про стан підопічного. Раціон включає лише ту продукцію, яка містить потрібні вітаміни та мінерали. Також обмежений прийом білка – молока, м’яса, яєць. Під час дієти наголошується на споживанні вуглеводів і жирів. Важливо не допустити голодування хворого, щоб він не почав витрачати органічні ресурси. Важливо вести облік споживаної рідини — фахівці стверджують, що людина має випивати від півтора до трьох літрів води на день.

Допомога з особистою гігієною

Багато пацієнтів потребують допомоги при втраті можливості самообслуговування. При ХНН сечова кислота виділяється через потові залози, що спричиняє свербіж і почервоніння. Щоб зняти дискомфорт, рекомендується регулярно приймати душ, а якщо підопічний є лежачим, то промивати шкіру, обробляти її і обов’язково чистити порожнину рота. Особисті речі, настільна та постільна білизна людини також повинні бути чистими та охайними.

У деяких хворих спостерігаються блювотні позиви. Персонал забезпечує перебування тари в зоні доступу постояльця, а також допомагає промити ротову порожнину. Важливо стежити за гігієною, оскільки за зниженого імунітету навіть незначне забруднення тягне у себе загальні інфекції.

Крім допомоги з підтримкою графіка сну, харчування та гігієни, важливо приділити увагу дотриманню лікарських розпоряджень. Медикаментозна терапія – основа одужання. З підопічним у будинку для людей похилого віку « Sunny Park » в обов’язковому порядку працює невропатолог, який проводить необхідні заходи, щоб зняти напругу та стабілізувати психоемоційне тло, поборів депресію, фрустрацію та інші розлади неврологічного та психологічного характеру.